Avui tancat
Demà obert: 08:30-14:00, 16:00-20:30

Anàlisi d'aigues

Anàlisi de potabilitat bàsica: Consta dels paràmetres de conductivitat, nitrats, coliformes fecals i coliformes totals.

  • Nitrats: contaminant molt comú a la zona a causa principalment de l'abús de fertilitzants o per contaminació de purins en el sòl.
  • Conductivitat: el seu valor indica els nivells de concentració de components inorgànics dissolts en la mostra (clorurs, sulfats ...)
  • Coliformes totals i fecals: són paràmetres microbiològics i indiquen si la mostra està contaminada per bacteris. La presència d'aquests microorganismes pot comportar un risc per a la salut humana, i són molt comuns si l'aigua no té un tractament de desinfecció.

Aquesta analítica pot assegurar la no potabilitat de l'aigua, en cas que alguns dels paràmetres analitzats sigui superior a el límit que estableix el RD 140/2003, però no garanteix la seva potabilitat total tot i que els resultats siguin correctes, ja que l'aigua pot estar sotmesa a altres contaminants com hidrocarburs, plaguicides ... És per això, si se sospita qualsevol tipus de contaminant addicional, ja sigui per qualsevol episodi de contaminació a la zona d'influència del punt de mostreig o per olor i / o sabor desagradables o infreqüents, seria recomanable ampliar l'analítica.

Com prendre la mostra d'aigua:

  • Obrir l'aixeta i deixar que l'aigua corri a l'almenys 2 - 3 minuts, procurant que es renovi l'aigua retinguda en la canonada.
  • Destapar l'ampolla amb cura moments abans d'iniciar el mostreig.
  • No tocar el coll de l'ampolla ni la part interna de el tap.
  • Deixa una petita part de l'ampolla buida per facilitar l'homogeneïtzació per agitació.
  • Tapar l'ampolla immediatament després d'haver pres la mostra.

La mostra s'ha d'analitzar com més aviat millor i preferiblement el mateix dia de l'mostreig. Si no és possible s'ha de conservar refrigerada a la nevera. El temps màxim entre mostreig i analítica és de 24 hores.